Nebojša Zečević

KADA JE VREME ZA LABORATORIJU, KADA ZA ULTRAZVUK

Datum 22.08.2018 11:47 Autor: Doc. dr sci. med. Nebojša Zečevic

Na kućnom testu pokazale su se crtice. Vreme je da posetite ginekologa!


Prva nedelja, prvi mesec, računanje termina porođaja
Trudnoća traje 280 dana ili 10 lunarnih tj. 9 kalendarskih meseci. Nedelje trudnoće računaju se od prvog dana poslednje menstruacije.
Ako na datum poslednje menstruacije (na pr. 3.9.2016.) dodamo 7 i od meseca se oduzme 3, dobijamo termin porođaja (u ovom slučaju 10.6.2017.)

Racunanje starosti trudnoce u nedeljama


Iako se samo oko 5% žena porodi na izračunat datum porođaja, 90% porodi se između 37–41 nedelje trudnoće.
Period od 37–41 nedelje trudnoće u širem smislu nazivamo TERMINOM porođaja, i svaka žena koja se porodi u tom intervalu dobiće zrelo, doneseno, terminsko novorođenče.
Oko 10% žena porode se pre 37. nedelje i taj porođaj je prevremeni.

Racunanje starosti trudnoce u mesecima

5. nedelja trudnoće - UZ i laboratorija
Kada izostane menstruacija 7 dana od očekivanog dana menstruacije, znači da je prošlo 5 nedelja od poslednje menstruacije ili 3 nedelje od koncepcije (oplođenja) i tada kažemo je žena trudna 5 nedelja (iako je, u stvari, trudna oko 3 nedelje). To je najčešće vreme kada žena radi kućni test iz urina za utvrđivanje trudnoće, koji je veoma, ali ne i 100% pouzdan - 100% pouzdan je pouzdan B HCG test iz krvi. Dakle, ako je ovaj test pozitivan, vreme je da se buduća mama prvi put javi svom ginekologu i uradi UZ pregled kojim će se najpre i samo utvrditi prisutvo trudnoće i isključiti pojava vanmaterične trudnoće.
Pregled traje kratko i radi se vaginalnim ultrazvukom.

Jedina analiza iz krvi koja se mora uraditi nakon ovog UZ je TSH iz krvi. (TSH je hromon hipofize koji reguliše rad štitaste žlezde.) Važno je da nivo ovog hormona bude u fiziološkim granicama, najbolje između 1–1,5, jer to ukazuje da su vrednosti hormona štitaste žlezde (T3 i T4) uredni. Ovi hormone su od izuzetne važnosti za rano formiranje CNS–a (mozga bebe).
Ako su vrednosti TSH jako visoke, na primer preko 10, to ukazuje na veoma niske vrednosti hormona štitaste žlezde (T3 i T4) i na usporen iIi verovatno oštećen rani razvoj CNS–a. Ako su vrednosti TSH izrazito visoke, na primer preko 50, to može biti indikacija za rani prekid trudunoće.
Žene u ovom periodu najčešće rade analize kompletne krvne slike, biohemije i urina što je nepotrebno, jer je trudnoća tek počela i ovi parametri se nisu menjali u odnosu na period pre začeća.

7. nedelja trudnoće, drugi UZ
Vreme je za drugi UZ pregled na kom se potvrđuju srčane radnje tj. vitalnost trudnoće. Ovaj pregled se radi vaginalnom sondom, nekad i preko trbuha, i tom prilikom meri se veličina ploda, proverava da li se uklapa u trajanje trudnoće, potvrđuje termin, meri žumančana kesa i vide otkucaji srca, odnosno početak srčane radnje. Nakon ovog pregleda možemo reći da je trudnoća “zaživela“, odnosno da je plod vitalan.

10 + nedelja trudnoće - vreme za neinvazivne prenatalne testove
Ultrazvučni pregled u 10 + nedelja trudnoće obavlja se ako trudnica želi da uradi neinvazivne prenatalne testove. Sa punih 10 nedelja večina ploda ili CRL (Crow ramp leight) je oko 32 mm, vide se pokreti ploda, jasno se razlikuje glavica, trup, uvodi, mesto razvoja buduće posteljice. Na ovom pregledu roditelji prvi put vide “čovekolik” izgled svoje bebe, iako je ona još uvek u embrionalnom stadijumu. Ovo je vreme idealno za neivazivne prenatalne testove ili NIPT. Ovo su testovi poslednje generacije koji iz malog uzorka krvi majke u 10. nedelji trudnoće izdvajaju slobodnoćelijsku DNK bebe (free cell DNA) iz čega se može videti da li beba ima u višku ili manjku neki od hromozoma ili čak delova hromozoma.
Rezultati stižu 7 dana nakon testiranja, a u slučaju nepovoljnog ishoda trudnoća se može završiti već do 12 ili 13 nedelje, primenom male intervencije u anesteziji, bez većih komplikacija i stresova za trudnicu.
I pored veoma visoke preciznosti ovih testova, u slučaju pozitivnog nalaza, neophodno je uraditi invazivno ispitivanje, najbolje amniocentezu čiji se nalazi čekaju 24 sata, i ako se potvrdi da je plod nosilac neke od genetskih nepravilnosti, trudnoća se može, na zahtev roditelja, prekinuti već sledećeg dana.
Veoma često se ovi (neinvazivni) testovi rade posle 13 ili 14 nedelje ili kasnije, te se u slučaju pozitivnog nalaza konfirmaciona amniocenteza radi takođe kasno. Tada se trdunoće može prekinuti samo u bolničkim uslovima, izazivanjem pobačaja vaginalnim tabletama, što je bolnije, traje duže i veći je stres za trudnicu.

Kada je potrebno uraditi neinvazivni prenatalni test
Ako trudnica ima više od 35 godina, postojale su genetske nepravilnosti u prethodnim trudnoćama, trudnoća je osvarena vantelesnom oplodnjom (VTO), postoji loš rezltat na dabl testu, ali i bez ovih indikacija test se može raditi. Nažalost, cena ovih testova i dalje je odlučujući faktor za primenu.

Najranije 12. nedelja trudnoće - dabl test
Ako je urađen NIPT ovaj test nije potreban!
Ovo je kombinovani biohemijsko – ultrazvučni skrining poznatiji kao Double test. Ovaj test se radi od 11. do 13,6 nedelja trudnoće, i praktično obuhvata sve trudnice koje imaju trudnoću bez posebnog rizika. To je statistički test, čiji rezultat nije konkretan nalaz već rizik izražen u brojkama koji potom gradiramo u trudnoće sa niskim, umerenim ili povišenim rizikom.
Izvodi se najpre UZ pregledom abdominalnom sondom preko trbuha tokom kojeg se mere parametri veličine ploda. Nakon UZ pregleda trudnica daje krv za analizu dva hormona. Vrednosti svih parametara, uz godine pacijentkinje, težinu i dodatne podatke, unose se u poseban kompjuterski program koji kao rezultat daje ukupan rizik za datu trudnoću.
Krajnji rezultat sa niskim rizikom zahveta samo dalje praćenje, rezultat sa visokom rizikom (više od 1/100) neku od invazivnih procedura (amniocentezu, biopsuju horiona), dok rezultat sa umerenim rizikom preporučuje NIPT.

17. nedelja trudnoće UZ i brisevi
U ovom periodu trebalo bi uraditi samo UZ pregled preko trbuha, pri čemu se prvi put utvrđuje masa ploda u gramima, količina plodove vode i položaj posteljice. Traje veoma kratko i nakon UZ pregleda potrebno je uraditi prvi put ginekološki pregled sa brisevima, kada se utvrđuje stanje grlića materice. Ako pre trudnoće nije rađen PAPA test, sada je vreme da se uraditi zajedno sa kolposkopskim pregledom.

Merenje pritiska u trudnoci


Redovna kontrola pritiska i težine trudnice.
Vreme od 16–20. nedelje trudnoće ranije je bilo rezervisano za triple test, test tri hormona. Danas se ovaj test smatra prevaziđenim.

22. nedelja trudunoće - najvažniji UZ
Period od 21 – 24 nedelje je najpovoljniji za jedan od najvažnijih pregleda koji zovemo anatomskim ultrazvukom, (morfološkim ultrazvukom, ekspertnim UZ, anomaly scanom). Ovim pregledom se sagledava kompletna anatomija ploda, mozga, lica, svih dugih kostiju, prednjeg trbušnog zida i kičmenog stuba, srca i baze srca sa velikim krvnim sudovima, abdominalnih organa. Nakon ovog pregleda moramo sa sigurnošću isključiti postojanje svih krupnih anomalija u trudnoći. Takođe u toku ovog pregleda, ako to roditelji žele, može se uraditi 3D/4D pregled ploda. Nakon ovog pregled potrebno je uraditi kompletnu krvnu sliku, biohemijske analize i pregled urina.
Redovna kontrola pritiska i težine.

27. nedelja trudnoće
U toku ovog pregleda radi se biometrija ploda, procena telesne mase, funkcije posteljice i cirkulacije u krvnim sudovima majke, pupčane vrpce i zoga bebe. Plod je sada težak oko 1000 grama. Prati se normalan rast, razvoj ploda.
Redovna kontrola pritiska i težine trudnice.

32. nedelja trudnoće
U toku ovog pregleda radi se biometrija ploda, procena telesne mase, funkcije posteljice i cirkulacije u krvnim sudovima majke, pupčane vrpce i zoga bebe. Plod je težak oko 1850 gr. Prati se normalan rast, razvoj ploda.
Kontrola pritiska i težine trudnice.
Ovo je vreme kada se trudnica informiše o detaljima porođaja, rade analize neohodne za porodilište, edukuje o značaju fizičke aktivnosti od 32–40. nedelje trudnoće za razboj ploda (videti temu Prenatalna stimulacija). Tokom ovog pregleda sa roditeljima se razgovara o temama vezanim za porođaj: vrsta porođaja, epiduralna anestezija, prisustvo oca na porođaju, gde se poroditi, spontani ili planirani porođaj, ostavljanje matičnih ćelija... Roditelji imaju dovoljno vremena da o ovim pitanjima razmisle i donesu odluke.
Analiza kompletne krvne slike, biohemijskih analiza i urina.

37. nedelja trudnoće
U toku ovog pregleda pored standarnog UZ pregled i biometrije ploda, radi se ginekološki pregled i procena stanja grlića materice, uzimanje vaginalnog brisa radi utvrđivanja flore porođajnog kanala.
Nalaz streptokoka grupe B u vaginalnom brisu ne zahteva momentalnu već antibiotsku terapiju u toku samog porodjaja. Na ovom pregledu prvi put u trudnoći se radi CTG (kardiotokografija), merenje oscilacije srčane frekfencije ploda i postojanje materičnih kontrakcija.
Ovaj pregled nekada može biti i poslednji u trudnoći, a ako porođaj spontano ne krene, ponovni pregled je za 10-tak dana.

39. i 40. nedelja trudnoće
Trudnoća je u punom terminu, radi se UZ radi konačne procene telesne mase bebe, položaja, količine plodove vode, funkcije posteljice. Svi parametri koji se cene zajedno nazivaju biofizički profil trudnoće.
Kontrola pritiska i telesne mase trudnice.
Definitivna uputstva oko porođaja. Početak spontanog porođaja kontrakcijama ili prsnućem vodenjaka.

SPECIJALNA BOLNICA BEOGRAD
Centar za humanu reprodukciju

Antifašističke borbe 2a, 11000 Beograd (kod Crkve Svetog Simeona)

Telefon:
+381 (0)11 6351 248
+381 (0)11 6351 249
+381 (0)11 3282 742
+381 (0)11 3282 864

Mobilni telefon (Viber, WhatsApp)
+381(0) 60 01 200 96

Fax:
+381(0) 11 3281 628

E-mail:
info@bolnicabeograd.rs

Komentari

Komentari (0)

O nama

Doc. dr sci. med. Nebojša Zečević, specijalista ginekologije i akušerstva i lekari drugih specijalnosti, savetuju kako da sačuvate zdravlje, izborite se sa tegobama i bolestima i imate zdravo potomstvo.

Kontakt

Email: 
info@bolnicabeograd.rs

Telefon:
+381 (0) 11 6351 248,
+381 (0) 11 6351 249,
+381 (0)11 3282 742,
+381 (0)11 3282 864

Mobilni (Viber, Whats App):
+381 (0) 60 01 200 96

Fax: +381 (0) 11 3281 628

Pratite nas

Design by draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem