Nebojša Zečević

SKUP GINEKOLOGA U BEJRUTU

Datum 28.09.2018 07:09

Od 13-15. septembra 2018. u Libanu, na Petom godišnjem skupu ginekologa u organizaciji Udruženja za ginekološku endoskopiju Srednjeg istoka, predstavljena su nova rešenja u histeroskopiji, laparoskopskom šivenju i minimalno invazivnim totalnim laparoskopskim histerektomijama

Glavni grad Libana, Bejrut, bio je domaćin svetski poznatim i priznatim eksperatima u oblasti ginekološke laparoskopije. Učesnici kongresa imali su priliku da kroz prateći praktični deo, tzv. Workshop ili Hands on programe, na endoskopskim simulatorima, tranirajui na licu mesta i probaju najnovije tehnike koje se primenju u svetu.

Prvi dan kongresa bio je posvećen histeroskopiji, laparoskopskom šivenju i minimalno invazivnim totalnim laparoskopskim histerektomijama.

Nakon predavanja, u istoj sali mogli smo na licu mesta da probamo na izuzetnim simulatorima sve opcije histeroskopije, ali i nove tehnike laparoskopskog šivenja, uključujući ekstra i intrakorporalne šavove, razne tehnike laparoskopskog vezivanja sa najnovijim šavnim materijalom i koncima.

Poslednja sesija prvog dana kongresa bila je posvećena Totalnoj Laparoskopskoj Histerekotmiji (TLH).

To je minimalno invazivna hiruška procedira kada se kroz 3 mala otvora (porta) uradi operacija ukljanjanja materice i jajnika zbog različitih patoloških stanja (malignim ili benignih). Ova procedura je poslednjih decenija značajno usavršena kao i oprema kojom se izvodi, tako da se danas sprovodi zaista rutinski.

Trajanja operacije je oko 40–50 min zavisno od slučaja, a oporavak je izuzetno kratak, jer pacijentkinje oporavljene napuštaju bolnicu već sutradan, samo 24 sata nakon operacije.

Interesantne su i nove tehnike tzv. HALS (Hand Assisted laparoscopic Surgey) gde se standardnim laparoskopskim portovima dodaje novi port za ruku (ili deo ruke, prste) kojima se pomaže, asistira prilikom laparoskopskih operacija. Ova opcija laparoskopije je posebno primenjiva kod vekilih preparata materice ili timora jajnika.

Veoma zapaženo predavanje prvog dana kongresa bilo je o ekstrakciji velikih uzoraka iz trbuha, a kroz mali otvor (laparoskopski port) gde je kompanija Applied medical konstruisala posebnu kesu i prsten, a dr Grover May iz Sjedinjenih Američkih Država na vrlo jednostavan praktičan način pokazao kako se veliki uzorak tkiva (najčešće solidnog čvrstog tumora) može kroz mali rez, od samo 2 cm, ekstrahovati (izvaditi) iz trbuha.

Ovom novom, specijalnom tehnikom sečenja veliki uzorak tkiva se vadi, a pri tom nema rasipanja tkiva za ekstrakciju po abdomenu.

Na ovaj načih se jedan solidan i kabast deo tkiva može pretvoriti u izduženu, trakastu nit tkiva prečnika samo 2 cm i dužine do oko 1 metar…


Dr Nebojša Zečević radionica ekstrakcija velikih tumora iz trbupa

Dr Nebojša Zečević na kongresu Bejrutu

Dr Nebojša Zečević radionica ekstrakcije tumora, Bejrut



Na specijalnim simulatorima smo nakon predavanja vežbali ovu novu tehniku ekstrakcije na goveđim jezicima (beef tongues) težine od oko 1500gr, veličine od oko 20 x 15 cm, koje smo pretvarali u dugačko trakasto tkivo…

Dr Nebojša Zečević, workshop na kongresu u Libanu


Dr Nebojša Zečević, workshop na kongresu u Libanu

Dr Nebojša Zečević kongres u libanu workhop

Inače ova jednostavna manuelna tehnika u potpunosti menja power morselator, koji je do sada bio standard za odstranjivanje tkiva kroz male laparoskopske portove.

Posebna sesija bila je posvećena redukciji (smanjenju) broja portova (otvora) kroz koje se rade laparaskopske operacije. Ponovo je aktuelizovan singl port laroskopski pristup - kroz jedan otvor.

Drugi dan kongresa bio je posvećen sesijama o endometriozi, prolapsu organa male karlice i miomima kao i njihovom laparoskom rešavanju.

U sesiji o miomima jako se puno pričalo u sve većoj ulozi laparoskopije u rešavanju mioma materice, gde je zaključak da se praktično svi tipovi mioma, osim gigantskih, mogu rešavati endoskopski, laparoksopski i histeroskopski, i da su ishodi ove vrste lečenja isti ili bolji u odnosu na otvorene operacije. Ovo važi i za ishode ovih operacija i kasnije trudnoće.

O komplikacijama ovih operacija je bilo posebno reči, kao i o savremenim metodama za suzbijanje priraslica u maloj karlici upotrebom specijalnih gelova nakon operacija. Upotreba ovih specijalnih gelova pokazala se posebno korisna u toku i nakon operacija mioma i endometrioze, što smanjuje broj priraslica.

Treći dan kongresa je obradjivao teme iz urologinekologije, onkologije i neuropelviologije.

Posebno je nova i interesantna poslednje tema, neuropelviologija, gde se velika pažnja posvećuje prezervaciji (čuvanju nerava) u toku laparoskopskih operacija i njihove funkcije, kao i rešavanje bolnih stanja u ginekologiji boljim razumevanjem inervacije u patološkim stanjima posebno kod sindroma hroničnog pelvičnog bola, koji je veoma zastupljen u populaciji žena.

Komentari

Komentari (0)

O nama

Doc. dr sci. med. Nebojša Zečević, specijalista ginekologije i akušerstva i lekari drugih specijalnosti, savetuju kako da sačuvate zdravlje, izborite se sa tegobama i bolestima i imate zdravo potomstvo.

Kontakt

Email: 
info@bolnicabeograd.rs

Telefon:
+381 (0) 11 6351 248,
+381 (0) 11 6351 249,
+381 (0)11 3282 742,
+381 (0)11 3282 864

Mobilni (Viber, Whats App):
+381 (0) 60 01 200 96

Fax: +381 (0) 11 3281 628

Pratite nas

Design by draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem